Актуелности

ОДРЖАН ЧЕТВРТИ СИМПОЗИЈУМ ИНОВАЦИОНИХ ИСТРАЖИВАЊА СИНОВИС 2014 У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ АКАДЕМИКА, ИНОВАТОРА И НАУЧНИКА (СКАИН)

Београд, 11. и 12. април 2014.

У Београду, у свечаној сали Министарства дијаспоре, Васина 20, Четврти по реду симпозијум, иновационих истраживања, СИНОВИС 2014, одржан је у периоду од 11. до 12. априла у организацији Српске краљевске асоцијације академика, иноватора и научника (СКАИН). Скуп замишљен да прати иновативна достигнућа у различитим научним областима отвара врата креативности, домишљатости, вештини научног ума да научну теорију доведе у перспективу практичних показатеља вредности за развој човечанства и промени животне услове за добробит свих људи на Земљи.

ДЕТАЉНИЈЕ

НА ВРАЧАРУ ОДРЖАНА 11. РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНА УСВБ

Informacije07.02.2014. Београд-Врачар

У Градској општини Врачар одржана је 11. Редовна седница Скупштине УСВБ, посвећена је најактуелнијим питањима о раду и пословању за 2013.годину и о актуелној ситуацији и пракси у области вештачења у Републици Србији.

Поздравну реч на седници упутио је Миладин Кнежевић, директор, скупштину отворио и водио председник скупштине Милан Зјајић.

ДЕТАЉНИЈЕ

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ДВАЈУ УДРУЖЕЊА СУДСКИХ ВЕШТАКА

10.11.2013. Бања Лука - УСВБ УСВБ УСВБ У сали Електротехничког факултета у Бања Луци 10.новембра 2013. одржан је специјалистички семинар поводом позива Министарства правде за полагање испита и именовање вештака из свих области вештачења за подручје Републике Српске,Федерације БиХ и Дистрикт Брчко БиХ.

Председник Организационог одбора Удружења судских вештака Републике Српске и директор Центра за вештачење“Зенит“доо,Драган Селић отворио је семинар.
Поздравну реч домаћина упутио је представник града Бања Луке Проф.др.Раденко Ђурица,такође поздравну реч госта упутио је директор Удружења судских вештака Београд Академик Миладин Кнежевић.

Циљ семинара је био едукација-вештака,стицање и унапређење знања судских вештака из свих области.На семинару је било присутно око 250 Есперата-судских вештака,разних области вештачења.

У уводном реферату говорио је судски вештак за економско-финансијску област и област интелектуална својина Миладин Кнежевић о условима за процену вредности имовине и капитала индустријске својине у Републици Србији и Републици Српској.
Истог дана потписан је Меморандум о сарадњи двају удружења који се односи на стручни и методолошки рад едукацију из области вештачења организацију стручних састанака сарадњу у стручном часопису „Вјештак“.

ДЕТАЉНИЈЕ

СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ ДО 2015.

Informacije05.09.2013. Београд

Судски вештаци пуноправни чланови УСВБ са адвокатима из Београда у летњој башти Удружења разматрали су најактуелнија питања у вези са заштитом интелектуалне својине у Републици Србији. На састанку са учесницима округлог стола говорило се о пракси решавања спорова у области интелектуалне својине и начинима унапређења исте. Међу темама састанка била је и тема ,, Стратегија развоја интелктуалне својине за период од 2011 до 2015 године “, коју је Влада Републике Србије донела 23. Јуна 2011. године и објавила у ,, Службеном гласнику Републике Србије “ 05 број 30-4852/2011.

ДЕТАЉНИЈЕ

ПОТПИСАН УГОВОР О ПРОФЕСИОНАЛНОЈ  И ПОСЛОВНО-ТЕХНИЧКОЈ   САРАДЊИ СА  КОМОРОМ  СУДСКИХ  ВЕШТАКА  СРБИЈЕ

Београд, 20.03.2013. УСВБ УСВБ УСВБ

У Београду 20.03.2013. закључен је Уговор о професионалној и пословно-техничкој сарадњи између УСВБ и Коморе судских вештака Србије.
Уговорне стране су сагласне да даном закључења овог уговора отпочну дугорочну професионалну сарадњу у циљу успостављања вишег нивоа и квалитета понуда и услуга вештачења у Републици Србији.
Разменом података,заједничким пројектима,подршком и заједничким наступима на тржишту,препорукама трећим лицима и стварањем пословних прилика за заједнички ангажман и осталим непоменутим активностима карактерисаће се сарадња и подршка судских вештака у Србији и то:

 

ОДРЖАН САСТАНАК СА THE WORLD BANK  БЕОГРАД ПОВОДОМ ПРОЦЕНЕ ВРЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ И ЗЕМЉИШТА У СРБИЈИ

Београд, 05.март 2013.

Крајем месеца фебруара код THE WORLD BANK Београд одржан је састанак поводом процене вредности непокретности и земљишта у Србији.

УСВБ УСВБ УСВБ УСВБ

Током разговора разматране су могућности будуће сарадње у области управљања и администрирања земљишта и  процене вредности непокретности у Републици Србији.
На постављена бројна питања стручњака THE WORLD BANK Београд Richarda Grovera и Оливере Јордановић, одговарали су Миладин Кнежевић,директор и
Дејан Тошић,генерални секретар Удружења судских вештака Београд.

Захвалност за састанак са тимом  THE WORLD BANK Београд,мотивисао нас је позив Жане Ивановић, Executive Assistant,The World Bank Office,Булевар Краља Александра

 

САРАДЊА ДВАЈУ УДРУЖЕЊА НА ЗАШТИТИ ПОТРОШАЧА И КОРИСНИКА ФИНАНСИЈСКИХ УСЛУГА

08.02.2013.                                                              

Разменом података, истраживањем тржишта, аналитичком обрадом, заједничким програмима и пројектима у Србији покренута је сарадња и закључен је Уговор о професионалној  и пословно-техничкој сарадњи између Удружења судских вештака д.о.о. Београд (УСВБ)  и Удружења за заштиту потрошача и корисника финансијских услуга (ИУСТА) Београд.

Уговорне стране су сагласне да сарадњу развијају на равноправним основама,уз максималну заштиту пословних,професионалних,моралних и материјалних интереса друге уговорне стране.

ДЕТАЉНИЈЕ

ШТИТИМО УГЛЕД ЕСНАФА

05.фебруар 2013.Београд

Крајем децембра месеца претходне године одржана је 10.редовна седница скупштине УСВБ где су усвојене нове одребе етике у вештачењу судских вештака УСВБ, како би штитили углед правосудне професије и углед еснафа.

Вештачења у Србији, да прати развој технологије и технике ради израде стручних експертиза код републичких органа и институција,стварање и ширење уједначених стандарда процене вредности,ради обављања саме професије и успостављање саме етике проценитеља УСВБ.

ДЕТАЉНИЈЕ

ПОЗИВ ЗА X РЕДОВНУ СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ УСВБ

Informacije08.децембар 2012., Београд

На основу члана 45. Статута УСВБ, директор Друштва академик Миладин Кнежевић сазива Скупштину. Позивамо судске вештаке УСВБ да присуствују X редовној седници скупштине Удружења која ће се одржати 20.12.2012. (четвртак) у великој свечаној сали градске општине Врачар, улица Његошева 77, са почетком у 12 часова.

 

11. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРЕДУЗЕТНИШТВА "БИЗНИС БАЗА 2012“
4. САЈАМ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

29.новембар-01.децембар 2012., Београд

УСВБ УСВБ УСВБ УСВБ Првог дана у Хали 1 београдског сајма, мала сала-плава, поводом изложбе „Бизнис База 2012“ коју је организовао Савез проналазача Србије, одржана је расправа Округли сто на тему: О усвојеном Закону о патентима у Републици Србији. Расправи су присуствовали проналазачи, академици, научници и ствараоци.

Сам догађај био је пропраћен од стране локалних самоуправа Златиборског округа.

Рад Савеза проналазача Србије и Удружења судских вештака Београд у протеклих годину дана обеллежен је бројним догађајима и достигнућима у области интелектуалне својине и стваралаштва у Србији. Сајам је свечано отворила министарка у Влади Републике Србије госпођа Мр Верица Калановић.

Детаљније

ПРОБЛЕМ САДРЖИНЕ НАЛОГА ЗА ВЕШТАЧЕЊЕ

Informacije22. новембар 2012., Београд

У прецизности налога за вештачење крије се велики део његовог садржаја, а искуство указује на чињеницу да и најбољи налог за вештачење не може да предвиди баш све околности на које се у току вештачења наилази. Једноставније речено, пракса је увек сложенија од теорије, па тек у вештачењу могу се запазиити одређене околности које нису биле присутне у моменту давања налога за вештачење.

У пракси често смо наилазили на случајеве да су вештаци обављали вештачење не придржавајући се налога за вештачење, што значајно компликује даље процесе, посебно ако су правни заступници тужиоца и туженог, неискусни и не познају област која је предмет вештачења.

КРИТИКЕ И ПРЕДЛОГ СУДСКИХ ВЕШТАКА УСВБ

17.10.2012., Београд

InformacijeНигде у свету се не примењују јавни огласи, конкурси, тендери у којима је једини и најважнији критеријум најнижа цена која је у пракси у Србији, најчешће толико ниска да се може слободно рећи: „ОВО ЈЕ СУМЊИВО И УКАЗУЈЕ НА МОГУЋУ КОРУПЦИЈУ ИЛИ НЕОЗБИЉНА ПОНУДА СЕ НУДИ.“

- Појединци или правна лица која крше правила струке, свесно уговарају велике и значајне послове, по нереално ниским ценама чиме доводе у сумњу легалност бројних конкурса, тендера, и када је питање поготово јавних пројеката, као и квалитет у реализацији објекта.

- Код нас у Србији треба да се укине пракса да се на јавним тендерима не уговарају послови по искључиво НАЈНИЖОЈ ЦЕНИ, каже Академик Миладин Кнежевић, директор УСВБ.

- Судски вештаци чланови УСВБ су мишљења да треба обратити пажњу о способности извођача радова и то: Број запослених и структуру занимања запослених, механизација у власништву извођача, искуство, референце, гаранција пратеће банке и други елементи који се уговарају домаћим и међународним уговорима о грађењу.

 

ДРУГИ СКАИН-ов СИМПОЗИЈУМ ИНОВАЦИОНИХ ИСТРАЖИВАЊА СИНОВИС-2012 БЕОГРАД

Informacije10. и 11. јул 2012. Београд-Земун - Поводом Теслиног дана-дана светске науке 10. јула 2012. У Београду-Земун, у свечаној сали општине Земун, одржана је 12. свечана Академија СКАИН са 112. трибином ТЕСЛИАНУМ. Такође је одржан 2. СКАИН-ов СИМПОЗИЈУМ ИНОВАЦИОНИХ ИСТРАЖИВАЊА 2. СИНОВИС-2012., Београд, где је аутор Академик Миладин Кнежевић, директор УСВБ излагао рад под називом: Могућност вештачења и израчунавање процене накнаде нематеријалне штете изражене у новцу као последица утицаја стреса на здравствено стање лица.

Кликни овде за фотографије

 

Општа разматрања проценитеља-судских вештака УСВБ

Informacije28. јун 2012. Медиа Центар, Београд - Проценитељски је врло захтеван посао, који изискује знање из области делатности, такође је високо одговоран посао, а проценитељи своје закључке донесе независно на основу одговарајућих података. Стручна делатност проценитеља-судског вештака заснована је на сталном усавршавању и стицању стручног искуства проценитеља из одређених области. Очекује се у Републици Србији Нови закон о катастру непокретности, који ће увести масовну процену непокретности и да ће то бити велики и значајан посао за проценитеље и када је реч о стечају, легализацији објеката, хипотекарне вредности непокретности, промет покретне и непокретне имовине и друго.

Кликните овде за цео текст

СКАИН Београд

Informacije22. јун 2012. - Поводом одржане свечане Академије са 111.трибином ТЕСЛИАНУМ, поводом: 24. јуна-Св Апостоли Варнава и Вартоломеј, одржана је свечаност у свечаној сали Министарства вера и дијаспоре, Београд, ул. Васина бр.20, Српска Краљевска Асоцијација Академика, иноватора и научника СКАИН, изабрала је новог Академика инж. Миладина Кнежевића, директора Удружења судских вештака Београд.

Кликни овде за фотографије

17. мај 2012. Београд

InformacijeСавез проналазача Србије – Београд, одлуком жирија доделио је Специјално признање Милораду Тафри и Миладину Кнежевићу за Национални иновациони пројекат водоснабдевање Боке Которске „Учитељ“ на 56. сајму технике и изложби ЕКСПО ИНВЕНТ 2012.

Такође Савез проналазача Србије одлуком жирија доделио је златну медаљу „Победник“ за експонат „Једнолитарска кућа“, Миладину Кнежевићу члану Савеза проналазача Србије

20. април 2012. Бања Лука

InformacijeНа 14. међународном сајму Иновација младих у Бања Луци, Република Српска, 20. априла Савез иноватора Републике Српске доделио је Миладину Кнежевићу, члану Савеза проналазача Београд Сребрну плакету са ликом Николе Тесле за експонат „Носећи блок за зидање са два покретна елемента“.
Такође Савез иноватора Републике Српске доделио је Диплому специјалну Милораду Тафри, Херцег Нови и Миладину Кнежевићу, Београд за Национални иновациони пројекат „Водоснабдевање Боке Которске Учитељ СИБ:04/08“.

Погледајте фотографије овде

Више посла за судске вештаке од када их
странке
ангажују приватно, мимо суда

 

InformacijeВ.Ц. СПАСОЈЕВИЋ, 20. мај 2012. Вечерње Новости

Вештачење по једном предмету око 97.000 динара. Највише стручњака из економије, грађевине и медицине.
За деценију и по број судских вештака у Србији увећао се чак осам пута. Док их је 1996. Било око 700, данас, када је окончан регистар вештака, има их 5.500. Од тога, само у Београду близу 3.000.
Без њих тешко да може да се оконча било који судски поступак, а њихове услуге још су „пожељније“ од пре три месеца, када је донет нови Закон о парничном поступку. Сада странке могу и мимо одлуке суда да ангажују вештаке и да њихове анализе као доказ приложе уз тужбу. Тиме се убрзава поступак.

КРИВИЧНИ ПОСТУПАК АКО се установи да је вештак примио мито и, на пример, намерно оборио вредност некретнина или фирми, или лажно вештачио у корист неке од страна, тужилац може да покрене кривични поступак по службеној дужности или странке могу да поднесу кривичну пријаву. У Београду је неколико вештака било у притвору, а у Чачку је један завршио у затвору.

Ако друга страна има примедби, суд може да ангажује другог вештака, али и њему је посао олакшан пошто већ има мишљење колеге. У пракси се, каже Миладин Кнежевић, директор Удружења судских вештака Београда, ствари ипак нису убрзале, јер поступак и даље развлаче адвокати.

У струковном удружењу нису задовољни ни зато што им држава дугује око 55 милиона динара и што није прошао њихов захтев да и они, као извршитељи, добију статус службених лица. Тако би могли да учествују у расподели буџетског колача, као њихове колеге у Хрватској.

За последњих 18 година од државе нисмо добили ни динара. Кад год тражимо, у Министарству правде кажу да нема новаца, а правосуђе само од судских такси годишње заради између пет и по и шест милијарди динара каже Кнежевић.

Убедљиво највише је вештака економске стуке, и уједно они имају највише посла (само у Београду их је 291), затим следе грађевинци и архитекте (331) и медицинари (225). Најмање их је у области интелектуалне својине – један.

Иначе, према званичном ценовнику, услуге вештачења за један предмет просечно стају 97.000 динара. Најскупљи су трошкови вештачења – 82.500, консултанске услуге – 35.000, излазак вештака на терен – 14.000, и долазак на главни претрес – 12.000. Све ово у парници плаћају странке, које накнаду морају да уплате одмах у депозит суда. Ако су странке сиромашне, судија може да одлучи да обе стране поделе трошкове по пола или да цео износ сноси правосуђе.

 

ПОЗДРАВНА РЕЧ 1. МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС СУДСКИХ ВЕШТАКА

Поздравна реч:   Академик Миладин Кнежевић, директор

Поштоване даме и господо, драги гости, судски вештаци, представници медија из Београда и сви присутни на овом скупу, желим свима веома да се захвалим што сте се одазвали нашем позиву да присуствујете нашем 1. Међународном конгресу судских вештака, Београд, 2011. под покровитељством министарства правде Републике Србије, у име организационог одбора и у своје лично име све вас срдачно поздрављам и желим вам добро расположење, дуговечности сваком појединачно, најсрдачније вас поздрављам речју ДОБРО ДОШЛИ!

Сви чланови УСВБ били су позвани да се активно укључе у рад конгреса својим писаним радовима, елаборатима, прилозима с описом властитих искустава и начином решавања предметне проблематике.

У потпуности смо успели указати на решавање проблема судских вештака и вештачења у пракси код нас.

Желим овом приликом као и до сада да се захвалим челницима наше општине Врачар на разумевању што су нам и овај девети пут по реду изашли у сусрет да одржимо наш 1. Међународни конгрес судских вештака Београд, 2011. а за то је заслужно руководство градске општине Врачар и председник градске општине Врачар господин Бранимир Кузмановић.

Драги гости, судски вештаци, желим вама свима да се лепо проведете у нашем лепом граду Београду.

А сада дајем реч председнику организационог одбора, судском вештаку за област грађевинарство, господину Др Предрагу Бороти, да отвори

1. МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС СУДСКИХ ВЕШТАКА БЕОГРАД,2011.

Хвала на пажњи!

Београд, 24.12.2011.

ЗАКЉУЧАК СА 1. МЕЂУНАРОДНОГ КОНГРЕСА СУДСКИХ ВЕШТАКА

У потпуности смо успели указати на решавање проблема судских вештака и вештачења у пракси код нас.

Значај института вештачења, а са тим и самих судских вештака у судским процесима, веома је битан, а рекли би смо и веома значајан.
Судским вештацима свих струка и свих области потребан је један јединствени-интегрални закон!

И тај закон имао би снагу основног закона, раван ЗАКОНУ О СУДОВИМА, ЗАКОНУ О СУДИЈАМА, ЗАКОНУ О АДВОКАТУРИ, ЗАКОНУ О АДВОКАТИМА!!!

Институт вештачења у свим развијеним економско-финансијским и правним системима има једнак значај у односу на статус и институт судства. Дакле, третман судских вештака мора бити на нивоу третмана судија и адвоката, као и њихове награде у процесу вештачења.

И на крају, без сталне-перманентне едукације кроз формалне и неформалне облике едуковања нема ни квалитетнијег вештачења и самих судских вештака.

Министарство правде мора учинити један пионирски корак да се прихвати, организовања једном годишње стручног скупа уз учешће судија, судских вештака и адвоката и разменити значајна искуства.

Сви говорници су истакли значај одржавања конгреса и да се одмах крене са припремама за одржавање 2. Међународног конгреса судских вештаака у току 2012. године.

Одабрани радови из програма конгреса биће објављени у априлу 2012. у Зборнику радова УСВБ, шта је урађено, шта је закључено и усвојено.
Организациони одбор конгреса-судски вештаци чланови УСВБ.

1. Др Предраг Борота, председник
2. Заслужни вештак Мр Бранислав Марковић, дипл.ек.
3. Љубомир Митровић, дипл.ек.
4. Заслужни вештак Академик Миладин Кнежевић

ОДРЖАНА IX РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ УСВБ И 1. МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС СУДСКИХ ВЕШТАКА Београд, 2011.

24.12.2011.

УСВБ УСВБ УСВБ У свечаној сали градске општине Врачар одржана је IX редовна седница скупштине УСВБ и 1. међународни Конгрес судских вештака, Београд, 2011. под покровитељством Министарства правде Републике Србије.

Поздравну реч упутио је Академик Миладин Кнежевић. IX редовну седницу скупштине УСВБ отворио је председник Скупштине Милан Зјајић, а 1. Међународни Конгрес судских вештака, Београд 2011. Отворио је Др Предраг Борота, председник организационог одбора.

У име Министарства правде Републике Србије, господин Бранислав Стевић, шеф одсека за правосудну професију узео је учешће у тематском делу Конгреса и истакао значај одржавања 1. Међународног Конгреса судских вештака, са нагласком на националну стратегију реформе правосуђа.

Детаљније

 

УСВБ је уписано у Регистар правних лица за обављање послова вештачења од 02.11.2011.

04.11.2011.

На основу члана 22. став 2. Закона о судским вештацима („Службени гласник РС“, бр.44/2010.) и члана 192. Став 1. Закона о општем управном поступку („Службени лист СРЈ“, бр.33/97 и 31/2001 и Службени гласник РС“, бр.30/2010). Министар правде Републике Србије Снежана Маловић донела је Решење о упису у Регистар правних лица за обављање послова вештачења, Удружење судских вештака д.о.о. Београд, Мутапова 12, Решење број: 740-05-00181/2011-03 је објављено у „Службеном гласнику РС“, бр.82/2011 од 4. новембра 2011.


Учествовање на Генералној скупштини TEGoVA

08.10.2011.

TEGOVA На последњој Генералној скупштини TEGoVA 7. и 8. октобра 2011. Cluj-Napoca (Румунија) учествовало је Удружење судских вештака д.о.о. Београд као пуноправни члан кога је представљао Генерални секретар Дејан Тошић. На одржаној скупштини учествовало је 50 делегата који су представљали Удружења за процене из целе Европе.
На Генералној скупштини дато је одобрење за израду нових Европских стандарда за процене који ће бити усвојени на следећој Генералној скупштини TEGoVA , која ће се одржати у мају 2012. у Кракову, Пољска.


РЕШЕЊЕ О ИМЕНОВАЊУ СУДСКИХ ВЕШТАКА

Uredbe o konverzijiМинистар правде Републике Србије Снежана Маловић донела је Решење о именовању судских вештака које је објављено у "Службеном гласнику РС" број 50/2011 од 8. јула 2011..


17. ГОДИНА ВЕШТАЧЕЊА УСВБ

Реч Заслужног судског вештака Миладина Кнежевића:

Од оснивања Удружења судских вештака до данас дошло је до значајних промена у свим сферама.

Поступак утврђивања чињеница на тражене околности мора бити заснован на највишим стручним сазнањима и уз примену научних и стручних метода и модела чијом се презентацијом и образложењем елиминише свака произвољност и непристрасност и покушај наметања паушалних оцена и вербалних закључака. Утврђивање чињеница на такав начин из области које суду нису познате, основни је задатак вештака из којих разлога се и послови које обављају вештаци сматрају пословима од посебног значаја за рад правосудних органа и од посебног друштвеног интереса. Стога је данас неопходна ужа сарадња и помоћ правосудних органа и организација на плану развоја и унапређења поступка стручног вештачења на плану унапређења струковне организације вештака на који начин би се без сумње повећала ажурност и ефикасност у раду судских вештака и у доброј мери правосудних органа и организација. Међутим одавно се указала потреба УСВБ да се до краја ове године одржи ПРВИ КОНГРЕС СУДСКИХ ВЕШТАКА СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ у Србији, под покровитељством Министарства правде Републике Србије.
Можете рачунати на УСВБ да вам помогне и пружи чврсте доказе који су потребни суду, а ми смо провели 17 година вештачења и развили алтернативне методе снабдевања одговора.

НАГРАДА УДРУЖЕЊУ СУДСКИХ ВЕШТАКА БЕОГРАДА

12-15 априла 2011                                                                

Uredbe o konverzijiНа 13. међународном сајму Иновација младих у Бања Луци од 12-15 априла ИНОСТ младих´11, Савез иноватора Републике Српске доделило је УСВБ, Миладину Кнежевићу златну плакету са ликом Николе Тесле и Михаило Пупин за експонате: „КНЕЖЕВИЋЕВ БЛОК СА ПОКРЕТНИМ ЕЛЕМЕНТОМ“ и „КНЕЖЕВИЋЕВ СИСТЕМ АРМИРАНЕ ЗИДАРИЈЕ-ГОБЕЉА“.

Кликни овде за линк 

УРЕДБЕ О КОНВЕРЗИЈИ

Uredbe o konverzijiУвод. Сваки пропис има добре и лоше стране и Удружење судских вештака Београда указује на неке одредбе Уредби о конверзији.

Појам конверзије
Конверзија, лат., претварање, промена, у овом случају, права коришћења у право својине на грађевинском земљишту.

Неке одредбе Уредби о конверзији

Уредба за процене конверзије одређује вештака одређене струке или правно лице регистровано за обављање послова процене тржишних вредности непокретности. У стварности, тзв. “Звучна имена” послове обављају не именована лица, могуће ван Регистра судских вештака, на пример, послове грађевинца, обавља лице ван ове струке. Нема навода о стручној спреми, лиценци, упису у Регистар судских вештака, да ли је лице у радном односу, по уговору (или на “црно”) а подносе се не нострифициране дипломе, цертификати средина које немају ове појмове ни послове. Ови судски вештаци не раде за суд, тужилаштво, управу и друго. Став да подносилац захтева за конверзију бира судске вештаке, па чак и по почетку рада већ одређе-ног вештака  је не поуздан.  Мишљења смо да је потребан увид у податке и рефе-ренце судских вештака у конверзији.
Проблем конверзије је непостојање или не подношење документације а због интереса за, увек субјективне,  оцене.

Уредба је дефинисала тржишну вредност земљишта у функцији производа про-метованих вредности што подразумева коришћење расположивих података а није дефинисала БРГП објеката када није израђен урбанистички план и није прописала неопходност доказа загађења и улагања у инустријско земљиште.

Расположивост  података

По правилу, државе обрађују податке о вредности земљишта системски или периодично. У неким земљама приступ информацијама катастра је нон-стоп. Наш катастар има више (и квалитетнијих) информација од других катастара у Европи. Пореска управа код нас располаже многим подацима о вредностима непокрет-ности али су подаци недоступни што је разумљиво за именоване а не прихватљиво за не именоване податке.

Закључак
Удружење судских вештака Београда указује на појаве у примени Уредби о конверзији у жељи да допринесе вештачењу и провођењу конверзије.

Члан УСВБ
Судски вештак за област грађевинарство
Др. Предраг Борота, дипл.инж.грађ.

Интелектуална својина

Evropska unijaИнтелектуална својина представља добро које треба искористити.
На жалост у нашој земљи и окружењу није тако, а зашто је то тако, очигледно је да по оној народној изреци се каже ОНАЈ КО ЗНА НЕ ПРИЧА, ОНАЈ КОЈИ ПРИЧА НЕ ЗНА!!!
Интелектуални капитал представља знање+вештина+жеља+прилика = хумани капитал!
Знање и вештина представљају тзв. „тврде“ компоненте хуманог капитала.
Жеља и прилика су тзв. „меке“ компоненте хуманог капитала.
Посебну врсту интелектуалног капитала чини професионални интелект, то је најскупљи хумани капитал, његове компоненте су (КNOW-HOW), знање и искуство како би нешто требало урадити.
Знање као компонента интелект, интелект капитала се стиче формалним образовањем. Укупна вредност предузећа представља збир финансијског капитала и интелектуалног капитала.
Финансијски капитал обухвата своју физичку и монетарну имовину, док интелектуални капитал, чија се улога повећава чине сва „невидљива“ средства и процеси предузећа.
Ми можемо у Србији, да аплицирамо, дакле да се сада организујемо и спремно дочекамо статус кандидата ЕУ, како би могли користити свих пет програма који се финансирају из предприступног фонда ЕУ „IPA“ који финансира:

  1. помоћ у транзицији и изградњи капацитета
  2. прекогранична средства
  3. регионални развој
  4. развој људских ресурса
  5. развој руралног подручија

Да би се дошло до реализације код „IPA“ фонда, Академик председник Удружења судских вештака, Миладин Кнежевић предлаже да аутори и носиоци Иновационих пројеката  у нашој земљи да се обрате у вези техничке контроле Иновационих пројеката,
Удружењу судских вештака Београда, Мутапова 12 у Београду. Ближе информације можете погледати на страници са референцама.

ВЕШТАЧЕЊЕ У ШУМАРСТВУ ПРОБЛЕМ И ИЗАЗОВ

Члан УДРУЖЕЊА СУДСКИХ ВЕШТАКА БЕОГРАДА

ŠumaСудски вештак за област шумарство, Велибор Лазаревић,дипл.инж.шум.

Површина земљишта под шумом у Србији износи 1 978 112 ха што представља око 26 % укупне површине Србије без података за Косово и Метохију, од тога у приватном власништву се налази 1 028 615 ха или око 52 % од укупне покривености земљишта Србије под шумом. Према званичним подацима Републичког завода за статистику Србије, штете у државним шумама у 2008. години износе 52 419 м3 у дрвној маси на површини од 5 136 ха, од тога штете изазване од човека у дрвној маси износе 22 229 м3 које су заступљене на површини од 1 733 ха. Укупна штета државних шума у дрвној маси 2009. године износи 47 258 м3 на површини од 6 938 ха, од тога штете изазаване од човека 14 090 м3 на површини од 1 081 ха, узрочници штета од човека су бесправна сеча, крађа шумских сортимената, бесправно заузеће земљишта и.т.д. Имајући у виду да се ови подаци односе само на државне шуме, велика је вероватноћа да су штете у приватним шумама које су површински заступљене са 52 % далеко веће. Ово су показатељи да су штете у шумама све више предмет судских спорова. Ако се узму у обзир деобе имовина или предмети везани за експропријацију земљишта под шумом, све више ће бити потреба за вештацима ове професије.

Вештачење у шумарству је специфичан посао који пре свега захтева солидно познавање шумарске струке и закона о струци, у већини случаја (око 95%) за правилно вештачење ове области неопходан је излазак на терен (увиђај). Мало је познато да успешна вештачења ове проблематике једино могу да раде судски вештаци који су завршили шумарски факултет смер шумарство, остали смерови на шумарском факултету (прерада дрвета, водопривреда ерозионих подручја и пејзажна архитектура) нису компетентни да ову област вештаче т.ј. немају пре свега неопходно адекватно знање , и свако њихово вештачење има катастрофалне последице по налаз. Међутим у судској пракси често се занемарују ове огромне разлике у смеровима на шумарском факултету, и вештачења се поверавају вештацима са других смерова шумарског факултета, који нису ни полагали предмете на факултету (да не говорим о пракси) који су од круцијалне важности за ова вештачења.

Такође у судској пракси вештачења се из области шумарства, поверавају вештацима и из области пољопривреде, најчешће ради уштеде трошкова странака с обзиром да су вештаци из области шумарства дефицитаран кадар, а за последицу судови имају лоше и неквалитетне налазе, на основу којих треба да донесу пресуде.

Као што никада није скуп добар лекар, (а лош лекар ма колико јефтин, он је прескуп) тако ни добар вештак ма које области био, не може бити скуп ако је квалитетан. За сваки правилно урађен налаз у шумарству неопходан је и методолошки опис како и на основу којих стручних показатеља је дато мишљење, које мора бити пре свега квалитетно и непристрасно. Судски вештаци из области шумарства (смера шумарство) су једини меродавни да дају реалну процену вредности шума, такође честа је потреба за вештачењем и за повреде радника настале приликом радова у шуми.

Из свега напред наведеног сматрам да судови треба са далеко више пажње да се опредељују, ко ће ову осетљиву проблематику да вештачи, а да вештаке који се прихвате да вештаче област за коју нису компетентни, да уведе и одговарајуће санкције. Суд може и да погреши приликом одређивања надлежности ко ће да вештачи, али судски вештак (погрешно именован од стране суда) као пре свега сарадник суда, то не сме да дозволи и у обавези је да обавести суд на није стручан да предметну област вештачи и евентуално предложи лице које је способно да вештачи предмет за који он није меродаван.

Ова примена правила у судској пракси сигурно би скратила судске процесе а самим тим донела би и огромну уштеду, тако да би евентуални захтеви за новим вештачењем (истог предмета) били сведени на минимум. Ово се пре свега односи на моје искуство и анализу у судској пракси, где сам углавном био други, трећи а у неким предметима и пети вештак по реду који је вештачио (и завршавао) један исти предмет вештачења.

У Београду, 1.10.2010.

Судски вештак
за област шумарство

Велибор Лазаревић

Осврт на истраживање тржишта у Србији

Srpska zastavaМиладин Кнежевић регистровани иноватор и судски вештак за економско-финансијску област у нашој земљи, каже да треба производити рационалније и квалитетније на нашем тржишту. Постоји велики број привредних субјеката који се баве производњом, везаних са сталним проблемима због ситуације на тржишту и недостатка енергената, без обзира да ли се ради о мазуту или гасу.

Поставља се питање шта предузети на пољу рационалне потрошње енергије. Стално говоримо да је спас Србије у тржишној привреди, што значи да тржиште регулише све од квалитета до асортимана цена и маржи.

Оно што забрињава да у Србији мали број привредних субјеката улаже у побољшање технолошког процеа  и проширења капацитета.

Реално гледајући по светским критеријумима сви наши капацитети су амортизовани и исте би требало заменити изградњом нових.

Промене и иновације

Привредни субјекат који жели да опстане мора бити спреман на промене. Све промене нису иновације које употреби привредни субјекат, и које примени и реализује.Иновације су само оне промене када привредни субјекат користи нове идеје, у самом раном настанку нове идеје. Увек је тешко нешто мењати, пошто сви нешто раде и стварају, али је неопходно радити нешто различито.

Међутим радити нешто потпуно ново је везано са додатним ризиком и зато су успешни иноватори веома битни за савремено успешно пословање, развој и унапређење квалитета човековог живота.

Иновативни креативни рад сам по себи садржи друштвену компоненту, односно друштвени значај већег или мањег обима и увек је намењен унапређењу, развоју нечега што ће користити и други чланови друштва. Самим тим иноватори су и креатори који очекују подршку и прихватање тога што раде.

Они, међутим увек гледају унапред и виде више од највећег броја оних којима су окружени и који природно нису у стању да одмах схвате значај и вредност новине. Као фактор привредног развоја наше земље имају иновације и инвестиције. Јасно је да иновације представљају покретач развоја који мора бити у жижи интересовања економске политике, заједно са стварањем климе за инвестиције у нашој земљи.

Члан УСВБ Судски вештак за економско-финсијску област
Миладин Кнежевић, Инж. стат.

Осврт на вештачење у грађевинарству и комунално стамбеној области

GradilišteПроблематика са којом се сусреће вештак при вештачењу у области грађевинарства и комунално стамбеној области је вишеструка. Вештак се често сусреће са императивним захтевима од стране наручиоца вештачења, да вештачење спроведе по његовој вољи, а вештак мора у свом налазу да искаже само чињенице, које су му доступне у току вештачења, а засноване су на правима струке и кодекса вештачења.

У току процеса одбране свог налаза вештак често трпи и бруталне неаргументоване нападе, правних заступника, који баш никаквог знања о материји која се вештачи немају, па чак и вређају вештаке. Можда је то њихова уходана пракса, да се вештаци дезавуишу као вештаци, да би поступке пред судовима продужавали у недоглед. Аргументоване примедбе правних заступника сваки вештак у принципу треба да прихвати, обзиром да нема људи, који не могу погрешити у свом раду, али исто тако сваку своју грешку су дужни и исправити.

Вештаци се у потупку сусрећу и са проблемом да странака у спору не ставља на увид тражену документацију вештаку, а у даљем поступку истиче да вештак није узео у обзир релевантну документацију, па се спор одуговлачи допунским вештачењем и поновним одбранама свог налаза пред судом.

Дешава се да се вештаку доставе погрешни подаци од странака у спору, па вештак те податке укључи у налаз и на основу истог, даје своје мишљење, а да на рочиште странке доносе исправне податке, па се и по том основу врши допунско вештачење. Оваквим поступцима странака у спору, само се одуговлачи  спор, што не доприноси ефикасном судству.

На успешном решавању свих изнетих проблема, морали би порадити и делиоци правде али и законодавац, ограничавајући строжим роковима доставе и тачношћу достављених докумената било суду или вештаку, када он то захтева.

Члан УСВБ Судски вештак за област грађ.
Радослав Маричић ДИА

Ауторско дело: Идејни пројекат табеле са збирним коефицијентима под називом

,,Збирни комформни коефицијенти по коефицијентима раста девизних курсева и по коефицијентима раста цена на мало и ФНРЈ, СФРЈ, СРЈ, СЦГ и
Република Србија за период од јануара 1946. до септембра 2008. године``...

Аутор дела:  Миладин Кнежевић стални судски вештак за економску – финансијску област, Београд, Република Србија

Аутор дела јемчи да је ауторско дело неспорно његово и да није оптерећено било којим правом трећег лица.
Аутор дела се потрудио да систематизује методе прерачунавања вредности старих динара у нове динаре и да их оцени као прикладне за примену разним областима праксе, нарочито за решавање проблема из области дужничко -поверилачких односа између грађана, али и грађана и правних лица за период
од  јануара 1946. до септембра 2008. године...
Ауторско дело дело је сачињено у прилогу 26 табела, и ослобађају корисника
аналитичара, да потребне податке траже у веома опсежној статистичкој документа-
цији и коришћење материјалних ресурса. Такође, овим табелама постижу се два циља:

1. Циљ аутора је да проблематику ревалоризације инегрално обради, водећи рачуна о томе да се методологија која се у њој користи ослања на аутентичне правне изворе и информације које је објавила статистика.

2. Примењени методи једноставни су за примену, заслужују препоруку за самостални рад заинтересованих аналитичара.

Статистичке информације о кретању цена на мало биле су и остале основа која је коришћена у овом ауторском делу и то управо онако како су представљене јавности.

- Р Е Ф Е Р Е Н Ц Е -
АУТОРСКО ДЕЛО:
Идејни пројекат табеле са збирним коефицијентима под називом:
,, Збирни комформни коефицијенти по коефицијентима раста девизних курсева и по коефицијентима раста цена на мало и ФНРЈ, СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Република
Србија за перод од јануара 1946. до септембра 2008. године``...

ПРВА ПРОЦЕНА YU ПАТЕНТА ЗА ТЕРИТОРИЈУ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Nikola TeslaЗа време одржавања Међународног фестивала иновација, знања и стваралаштва ТЕСЛА ФЕСТ под организацијом Савеза проналазача Војводине од 12. до 15.10.2004.године, Нови Сад, у програму ТЕСЛА ФЕСТА 13.10.2004. године Удружење судских вештака Београда је одржало промоцију извршене прве процене тржишне вредности интелектуалне својине на примеру YУ патента 48890 по европском моделу за проналазак «Поступак и уређај за производњу термички изолованих цеви».

Интелектуална својина је продукт ума и има тржишну вредност и представља визију, интелектуални капитал, којим се може трговати. Процењени интелектуални капитал представља интелектуално власништво, неопипљиву имовину која представља добро и треба је искористити. Господин Миладин Кнежевић каже: «Патент је новац, кључна роба заснована на знању, сировина 21. века, и свакако представља скривено благо».

Резултат извршене процене је реалан и већи је 2,5 пута од вредности пројекта – нове инвестиције, улагања у опрему и објекте. Рок повраћаја уложених средстава би био у петој години економског века за реализацију YУ патента 48890.

Миладин Кнежевић наводи: «Веома је важно напоменути следеће: Европска унија доноси закон који ступа на снагу почетком 2005.године – рачуновође ће морати уносити у своје извештаје и вредност интелектуалне својине».

ШТИТИМО УГЛЕД ЕСНАФА

Удружење судских вештака Београда основано је 1994. године и поседује лиценцу за процену вредности капитала и мовине предузећа и сарађује са Агенцијом за приватизацију у процесу реструктуирања и припреме предузећа за приватизацију. Председник Удружења судских вештака Београда, вештак Миладин Кнежевић, и сам признати проналазач код нас и у свету, каже да треба да ценима нашу домаћу памет, јер је има и да је прошло време када су сами проналазачи тумаралаи по свету и чекали да их неко из света уцењује за мукотрпни дугогодишњи уложени рад за своје проналаске који су заштићени као патент у нашој земљи и у другим земљама света.

ПРИЗНАЊЕ

Удружењу судских вештака Београда је додељена специјална диплома за успешну презентацију процене тржишне вредности YУ патента на одржаном ТЕСЛА ФЕСТУ 2004.године у Новом Саду.

Презентацију можете преузети у ПДФ формату.

 

Удружење Судских Вештака ДОО БеоградCopyright © 2023 www.sudski-vestaci.org.rs